Vedma – prvá česko-slovenská fantasy miniséria

V piatok 16. júna 2023 odštartuje exkluzívne na internetovej službe Voyo prvá česko-slovenská fantasy miniséria s názvom Vedma. Päťdielna séria, ktorá vznikla pod značkou Voyo Originál, prinesie odveký súboj dobra a zla, svetla a temnoty, v mysterióznych príbehoch plných napätia, s množstvom známych herečiek a hercov v hlavných úlohách. Za projektom stoja úspešní slovenskí tvorcovia – producentka a scenáristka Adriana Kronerová a režisér Jakub Kroner.

O čom je príbeh Vedmy?
Je o konflikte dobra a zla, alebo lepšie povedané svetla a temnoty. Na jednej strane máme rodinu temných. Tí využívajú rôzne technológie na to, aby ovládali ľudí, aby žili z ich negatívnej energie. Vyvolávajú v nich strach, nenávisť, bolesť… Ich dlhovekosť a ich moc je postavená na technológii. Potom máme v príbehu aj bytosti svetla, ktoré nie sú úplne z tohto sveta a môžu sa pohybovať v čase, priestore a tým pádom fungovať aj v paralelných svetoch. Zdrojom energie, ktorú používajú, je čisté svetlo a tým pádom nepotrebujú žiadne nástroje. Ďalšou skupinou v príbehu sú obyčajní ľudia, no aj medzi nimi sú jednotlivci, ktorí dokážu vnímať bytosti svetla, pretože sú vedomí, čiže u nás je názov Vedma odvodený od slova vedomý. Byť vedomý znamená mať rozšírené alebo otvorené vedomie.

Filip (Ivan Franěk) bol alchymista, ktorý žil v rudol- fínskej Prahe v 16. storočí. Experimentoval s „elixí- rom“ večného života, ale podarilo sa mu vytvoriť len Golema (Dušan Cinkota) – neživú bytosť, ktorá mu pomohla takmer vyriešiť dlhovekosť. Filip tak vďaka nemu spolu so svojimi dvoma deťmi: synom Tomom (Josef Trojan) a dcérou Luciou (Gabriela Marcinková) žijú už vyše 400 rokov. Problémom je, že sa potrebujú dobíjať negatívnou energiou z ľudského nešťastia a zlosti.

V priebehu storočí získali cenné informácie. Tou zásadnou je možnosť prejsť do vyšších dimenzií bytia. V nich neexistuje fyzické telo. Tam by neboli závislí od ľudí a mohli by žiť naveky. Do vyšších dimenzií sa dá dostať jedine cez portál, ktorý dokáže otvoriť vedomá bytosť svetla – Vedma. Tá ale prechod chráni pred zlom. Filip v priebehu storočí urobil niekoľko pokusov získať takúto Vedmu pod svoju kontrolu, ale nikdy sa mu to nepodarilo. Pri tej poslednej už bol blízko. Aby mu unikla, musela sa vzdať svojho fyzického tela a splynúť s vyššími úrovňami vedomia.

Mladá Klára (Annet Charitonova) je vychovávaná v bezpečí idylického domova Ondřeja (Jaroslav Dušek) a Báry (Dagmar Havlová). Miluje hudbu a históriu.

O existencii iného sveta vie iba zo svojich snov o inej dimenzii, ktoré si však doteraz nevie vysvetliť. Skladá pesničky, v ktorých sa začínajú prejavovať jej schopnosti – pracuje s liečivými frekvenciami, ale
o tom tiež ešte nikto nevie, keďže ich v podstate nikto okrem pár blízkych nepočul. Začína študovať históriu na univerzite a jej profesorom je Lukáš (Ervin Nagy), ktorý sa špecializuje na obdobie rudolfínskej Prahy a alchymistov toho obdobia.

Lukáš pátra po neznámom alchymistovi, o ktorom sa náhodne dozvie z istého spisu, že mal tiež Golema a pracoval na „vylepšovaní“ ľudí. Postupne sa svojím výskumom dostáva bližšie a bližšie k Filipovi a jeho rodine. Počas toho sa zoznámi s Vedmou (Antónia Lišková), ktorá prichádza medzi ľudí a predstiera, že je lekárka na psychiatrii. Ona mu pomáha pochopiť Filipa a jeho konanie, aj dimenzionálne a časové pozadie celého príbehu. Postupne sa do seba zamilujú. Klára po odhalení svojich schopností a súvislostí Filipovej rodiny odmietla vzťah s Filipovým synom Tomom, do ktorého sa rovnako zamilovala. Naopak, snaží sa s nimi bojovať. Oľutuje neskôr svoje rozhodnutie?

Kým Filip je po štyristo rokoch svojej existencie na faustovských pochybách, či cena za večný život nie je privysoká, Filipova dcéra Lucia je stelesnené zlo. Teraz znovu oživí Golema a začne sa ničivý boj o prežitie, ktorý vo veľkom zasiahne aj do osudov nič netušiacich ľudských bytostí.

Krátky popis jednotlivých dielov (častí):

Prvá časť
Klára žije v idylickom prostredí u starých rodičov, skladá hudbu a študuje históriu. Netuší, že má mimoriadne schopnosti a že jej zvláštne sny sa už čoskoro stanú skutočnosťou… Otvára sa portál a začína sa boj svetla a temnoty o budúcnosť ľudí.

Druhá časť
Ondřej sa v snahe ochrániť svoju vnučku Kláru vystaví pôsobeniu temných alchymistov a skončí na psychiatrii. Aj tu však nie je jasné, čo je ilúzia a čo skutočnosť. Príchodom Vedmy sa otvára ďalšia záhada: Aby pomohla ľuďom, musí Klára spoznať lásku. Ale ku komu? Je to jej tajomný spolužiak Tom?

Tretia časť
Tomov profesor histórie má čoraz väčšie podozrenie, že kamarát jeho deda zo starej fotografie a Tom je tá istá osoba. Tom sa čoraz viac zbližuje s Klárou a rieši svojich vlastných démonov. Jeho sestra Lucia začína znova zabíjať, čo je proti pravidlám a napriek zákazu otca sa snaží oživiť Golema…

Štvrtá časť
Lucia poruší otcov zákaz, otvorí cestu zlu a musí za to niesť následky. Klára prvýkrát ukáže svoju skutočnú silu a upúta na seba nežiaducu pozornosť. Umierajú ďalší nevinní ľudia a začína byť jasné, že priamy súboj bytostí temnoty a svetla je neodvratný.

Piata časť
Blíži sa otvorenie portálu a udalosti nadobúdajú rýchly spád. Súboj prebieha na dvoch miestach zároveň a Klára musí urobiť osudové rozhodnutie. Jej voľba zásadne ovplyvní životy všetkých zúčastnených.